11.12.14

Lunar Operator | Οι Woolbear μιλούν στο SSWL για την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά


Οι Woolbear είναι μια νέα, πενταμελής μπάντα από την Θεσσαλονίκη. Αγαπάνε τους Moderat αλλά ταυτόχρονα ακούνε με τρέλα Foals. Ο ήχος τους είναι σύγχρονος, τις περισσότερες φορές αρκετά “εσωτερικός” και θα λέγαμε ότι ακροβατεί μεταξύ electronica και alternative με έντονη τάση πειραματισμού.
Το ντεμπούτο άλμπουμ τους είναι έτοιμο (την παραγωγή και τη μίξη έχουν αναλάβει οι ίδιοι), έχει τίτλο Lunar Operator και συνοδεύεται από εξαιρετικό artwork. Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα γιορτάσουν την κυκλοφορία του με ένα μεγάλο Live/Party στη Μαύρη Τρύπα, στα Λαδάδικα.
Για όλα αυτά μιλήσαμε με τα παιδιά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, θέλουμε να πιστεύουμε, συνέντευξη.


SSWL:  Τι σημαίνει το όνομα σας?

Woolbear:  Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερα φοβερή ιστορία πίσω από το όνομά μας. Παιδευόμασταν από τότε που σχηματιστήκαμε για το πως θα λεγόμαστε και κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες προτάσεις. Η αλήθεια όμως είναι πως η αρκούδα μας κυνηγούσε κι υπήρχε στις περισσότερες από αυτές. Καταλήξαμε στο Woolbear γιατί μας φάνηκε εύηχο κι η google αδυνατεί να βγάλει σωστά αποτελέσματα γι' αυτή τη λέξη, κάτι το οποίο επιδιώκαμε για το όνομα που θα διαλέξουμε, να είναι δηλαδή μοναδικό.

Πως θα περιγράφατε το μουσικό ύφος των Woolbear ?

Τα ακούσματα μας ποικίλουν κι αυτό φαίνεται στη μουσική μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει μία σταθερά σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε μία τυπική μπάντα όσον αφορά το στήσιμο (φωνές,κιθάρες, synthesizers, μπάσο, drums), χαρακτηριστικό μας όμως είναι ότι χρησιμοποιώντας αυτά τα όργανα, κάνουμε μία τελείως διαφορετική μουσική απ' αυτή που περιμένει ν' ακούσει κανείς. Θα λέγαμε πως το ύφος μας είναι ηλεκτρονικό, αλλά όταν ακούς αυτόν τον όρο, το μυαλό σου πάει κατευθείαν στην EDM, κάτι που απέχει πολύ από αυτό που κάνουμε. Από την άλλη, παρόλο που ο ήχος μας είναι αρκετά καθοδηγούμενος από τις κιθάρες, δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι παίζουμε rock, ίσως είμαστε στα όρια του experimental/alternative.    

Ποια είναι η θεματολογία των τραγουδιών σας?

Μιλάμε για όνειρα(από  αυτά που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε), πράγματα που μας απασχολούν καθημερινά κι όχι απαραίτητα σοβαρά και καμιά φορά γράφουμε σενάρια Χόλυγουντ.

Ξέρω ότι όλοι συμμετείχατε σε άλλες μπάντες πριν. Θεωρείτε τους Woolbear ως φυσική εξέλιξη των προηγούμενων δουλειών σας ή σαν κάτι εντελώς νέο?

Θα λέγαμε πως κατά κάποιο τρόπο και τα δύο. Στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί μεταξύ  μας είτε για να γράψουμε μουσική είτε για να ηχογραφήσουμε είτε για να μιξάρουμε, κι έχουμε παίξει κι αρκετά live μαζί. Οπότε το ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε μαζευτεί και κάνουμε μουσική οι πέντε μας, μας φαίνεται πολύ νορμάλ. Από την άλλη οι Woolbear είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτά που έχουμε κάνει ως τώρα. Σίγουρα φταίει η μουσική που γράψαμε και παίζουμε γι' αυτό, αλλά κι ο τρόπος που δουλέψαμε αυτή  τη φορά, μόνοι μας στο στούντιο μας, είναι κάτι που το κάνει μοναδικό.

Δε θα σας ρωτήσω για επιρροές, θα ήθελα όμως να μου πείτε ποιες νέες μπάντες/καλλιτέχνες ακούτε και έχετε ξεχωρίσει

Τα πρώτα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι Moderat, Zero 7, Jon Hopkins, Alt-j, Foals, James Blake.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το επερχόμενο πρώτο άλμπουμ?

Το σημαντικότερο για εμάς είναι να δείξουμε τη μουσική μας, συνεπώς αυτό που μας νοιάζει είναι να φτάσει στα αυτιά του κόσμου, είτε μέσω ίντερνετ είτε μέσω live εμφανίσεων.

Θα κυκλοφορήσει μέσω κάποιου Label ή θα είναι δική σας παραγωγή?


Αυτόν τον καιρό  είμαστε στη διαδικασία της αναζήτησης. Έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιες εταιρείες, εγχώριες και μη, χωρίς να έχουμε κατασταλάξει κάπου. Η αλήθεια είναι πως παρόλο που τα πράγματα πλέον ευνοούν συγκροτήματα και καλλιτέχνες σαν κι εμάς μέχρι ένα βαθμό, η εκπροσώπηση από κάποιο label μπορεί να σε μπουστάρει ακόμα παραπέρα, εκτός κι αν είσαι οι Radiohead που μπορείς να τα βγάλεις πέρα και μόνος σου άνετα.

Ανυπομονείτε για τη live παρουσίαση του στη Μαύρη Τρύπα?  Πως το έχετε ονειρευτεί?


Από τον Ιανουάριο του 2014 που είμαστε μαζί σαν μπάντα, έχουμε περάσει τον περισσότερο χρόνο μας κλεισμένοι στο στούντιο μας, δουλεύοντας. Το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στο τέλος (όσον αφορά το κομμάτι της προετοιμασίας), και το ότι εμείς είμαστε πλέον σε θέση να παρουσιάσουμε στον κόσμο και τους φίλους μας τη δουλειά που κάναμε όλον αυτόν τον καιρό, μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Επιπλέον έχουμε φροντίσει να κάνουμε τη βραδιά ακόμα πιο σπέσιαλ, καθώς θα μοιραστούμε τη σκηνή μαζί με τους Brightside κι αφού τελειώσει η συναυλία, θα ακολουθήσει το εορταστικό after party.

Ίσως είναι νωρίς αλλά ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον? Περισσότερες συναυλίες? Κάποιο video? Τι να περιμένουμε από τους Woolbear μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ?


Η αλήθεια είναι πως πέρα από το mastering, όλα τα υπόλοιπα πράγματα για τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ, τα έχουμε αναλάβει αποκλειστικά εμείς. Έχουμε κάνει τις ηχογραφήσεις, την παραγωγή, τη μίξη ακόμα και το artwork. Οπότε το focus όλον αυτόν τον καιρό ήταν αλλού, και δυστυχώς δεν προλάβαμε να κάνουμε όλα τα πράγματα που θέλαμε και θέλουμε. Τον τελευταίο καιρό το focus μας είναι η παρουσίαση του "Lunar Operator", αλλά η ιδέα για βίντεο υπάρχει πολύ καιρό τώρα και φανταζόμαστε πως θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε το 2015. Επίσης έχουμε γράψει καινούρια κομμάτια και σίγουρα θα κάνουμε μια απόπειρα για να ηχογραφήσουμε κάποια από αυτά.

Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή εξωτερικό?

Η Αθήνα σίγουρα έχει ένα κλίμα το οποίο ευνοεί τα καλλιτεχνικά δρώμενα πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα, κι ίσως δεν έχει να ζηλεψει και τίποτα από άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Δε λέμε ότι στη Θεσσαλονίκη είναι τόσο χάλια τα πράγματα, αλλά από άποψη πληθυσμού και μόνο καταλαβαίνει κανείς για πιο λόγο αυτό το πράγμα αληθεύει. Αν όμως πρέπει να διαλέξουμε ένα από τα 3, και θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μία βιώσιμη από τη μουσική μας ζωή στην Ελλάδα(όχι στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον), γι' αυτό κι η απάντησή μας είναι εξωτερικό.

Αφού σας ευχαριστήσω πολύ για την κουβέντα μας, μια τελευταία ερώτηση. Πότε θα έχουμε την ευκαιρία να σας δούμε ζωντανά, εδώ στην Αθήνα?

Θέλουμε να κατέβουμε πάρα πολύ στην Αθήνα. Δε θυμόμαστε να έχουμε έρθει για live και να μην έχουμε περάσει σούπερ. Σίγουρα θα είναι κι αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που θα φροντίσουμε να κάνουμε το 2015.


WOOLBEAR "Lunar Operator" live παρουσίαση δίσκου
+guests: BRIGHTSIDE.
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στη Μαύρη Τρύπα (Βάιου 5, Λαδάδικα)
Ώρα Έναρξης: 21.30
Είσοδος: Ελεύθερη
Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, στη Μαύρη Τρύπα στα Λαδάδικα, οι Woolbear γιορτάζουν την επίσημη κυκλοφορία τους ντεμπούτου τους “Lunar Operator”. Συνδυάζοντας στοιχεία από electronic, expertimental αλλά και alternative rock θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά το ολοκαίνουριο άλμπουμ τους.
Μαζί τους θα είναι κι οι BrightSide., που με τον χαρακτηρηστικό indie / post punk ήχο τους, μετράνε πολλά live σε όλη την Ελλάδα. Το προγραμμά τους θα περιέχει κομμάτια από παλιές δισκογραφικές τους δουλειές, αλλά και καινούρια από τo επερχόμενο άλμπουμ τους. Θα ακολουθήσει after party.

WOOLBEAR
Οι Woolbear είναι ένα πενταμελές σχήμα από τη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2014 από μέλη των “Grain of Sense” και των “Vipervikings”. Ισορροπώντας ανάμεσα στην ηλεκτρονική μουσική και την alternative rock, οι Woolbear εμφανίζονται με μια ιδιαίτερη σύνθεση αποτελούμενη από δύο φωνές, πληθώρα synthesizers, ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, ηλεκτρονικά τύμπανα και drum machines.
Στο πρώτο τους άλμπουμ “Lunar Operator”, την παραγωγή και τη μίξη ανέλαβαν οι ίδιοι, συνδιάζοντας funky κιθάρες, επιβλητικά basslines και τύμπανα που συμπληρώνονται με ηλεκτρονικά micro beats και ζεστά synthesizers. Αντλώντας επιρροές από ένα μεγάλο φάσμα ειδών μουσικής και καλλιτεχνών, όπως οι Radiohead, Moderat, Gorillaz, Foals, Pink Floyd, Metronomy, Beatles, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα ατμοσφαιρικό αλλά ταυτόχρονα έντονο δίσκο με σύγχρονο ήχο και vintage αισθητική.


Links:No comments:

Post a Comment