24.4.12

Polica, η γοητεία του πειραματισμού


Photo by Cameron Wittig


Υπάρχουν κάποια τραγούδια (όχι πολλά είναι η αλήθεια) που με το πρώτο άκουσμα σου προκαλούν έντονα συναισθήματα και σου δημιουργούν ξεχωριστές εικόνες. Δε μπορείς παρά να τα ακούς ξανά και ξανά, να τα χορεύεις και να σιγοτραγουδάς το ρεφρέν τους.
Μια τέτοια περίπτωση είναι το “Lay your cards out”.
Οι Polica (προφέρεται POE-LISA) μας έρχονται από τη Minneapolis και είναι το μουσικό project της τραγουδίστριας Channy Leaneagh και του παραγωγού Ryan Olson, άσχετα αν ο τελευταίος δε φαίνεται καν στην σύνθεση της μπάντας. Αρκούσε μια κουβέντα του Justin Vernon, των βραβευμένων με grammy Bon Iver, στο περιοδικό Rolling Stone για να στραφεί η προσοχή επάνω τους. Τι είπε?  “Είναι το καλύτερο συγκρότημα που έχω ακούσει ποτέ”.
Φυσικά και η δήλωση αυτή είναι τουλάχιστον υπερβολική (σίγουρα έχει παίξει ρόλο η συνεργασία του με τους Olson και Leaneagh στο άλμπουμ της κολεκτίβας των Gayngs) ωστόσο στη μουσική των Polica ανακαλύπτουμε ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα νέα σχήματα.
Το όλο project ξεκίνησε ως ένα δημιουργικό πείραμα. Η Leaneagh είχε γράψει μια σειρά από τραγούδια προκειμένου να εκτονώσει την ένταση που είχε συσσωρευτεί μέσα της λόγω του χωρισμού της ενώ ο Olson είχε κάποια παλιά κομμάτια που δεν είχε καταφέρει να τα φέρει σε μορφή ώστε να τα ηχογραφήσει. Η σύνδεση έγινε με μαγικό τρόπο, σαν ερωτική πράξη όπως περιγράφουν κι οι ίδιοι, και το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Give You the Ghost”.
Ο ήχος είναι ονειρικός και μοιάζει σαν μια ψυχεδελική, παραμορφωμένη εκδοχή R&B. Τα φωνητικά βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο και το αμφιλεγόμενο Auto-Tune, που διορθώνει αλλά και παραμορφώνει, δίνει άλλη διάσταση στην ερμηνεία της Leaneagh. Η φωνή της λειτουργεί περισσότερο σαν μουσικό όργανο και πλαισιώνει θαυμάσια τους δυο ντράμερ και το μπασίστα που συμμετέχουν στο άλμπουμ.
Αυτό τον καιρό οι Polica περιοδεύουν στις ΗΠΑ και απολαμβάνουν το hype γύρω από το όνομα τους. Παράλληλα έχουν αρχίσει να γράφουν υλικό για την επόμενη κυκλοφορία τους.
Εμείς, απλά συνεχίζουμε να ακούμε το “Give You the Ghost”, ανακαλύπτουμε νέα μικρά κρυμμένα μυστικά και χορεύουμε στους ρυθμούς του “Lay your cards out”.



IF YOU OWN THE RIGHTS TO ANY OF THE MATERIAL POSTED HERE AND WOULD LIKE IT REMOVED, EMAIL ME AND I WILL TAKE IT DOWN.




2 comments:

  1. Από τότε που διάβασα αυτό το post , έχω κολλήσει με την τύπισσα. Ευχαριστούμε για τις νέες μουσικές. :)

    ReplyDelete
  2. ευχαριστώ radART, η εκτίμηση είναι αμοιβαία...όπως και το κόλλημα με την Polica!

    ReplyDelete