18.9.11

dEUS, η “μαγεία” είναι ακόμα εδώ





Όσοι τυχεροί βρεθήκαμε στο ΡΟΔΟΝ για την πρώτη εμφάνιση των dEUS στην Αθήνα, τον Απρίλιο του ’95, έχουμε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για τη μπάντα από το Antwerp του Βελγίου. Είχαν ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ “Worst Case Scenario” και έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό.
Ο πειραματικός τους ήχος (με επιρροές από Frank Zappa, Tom Waits και Captain Beefheart) και οι διαφορετικές καλλιτεχνικές αναφορές των μελών της μπάντας χαρίζουν στους dEUS καθολική κριτική αποδοχή αλλά και μεγάλο αριθμό πωλήσεων παγκοσμίως. Οι ίδιες όμως καλλιτεχνικές αναφορές γίνονται αναζητήσεις και προκαλούν πολλές αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος, με σημαντικότερη την αποχώρηση του μπασίστα Stef Kamil Carlens (που στην συνέχεια δημιούργησε τους Zita Swoon).
Έτσι, μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους Ideal Crash (1999) και το τέλος της αντίστοιχης περιοδείας, αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ασχοληθούν με τα προσωπικά τους projects.
Επέστρεψαν στη δισκογραφία έξι χρόνια μετά, με το Pocket Revolution. Ακολούθησε μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία αλλά φαίνεται ότι κάτι έχει χαθεί από την αρχική “μαγεία”. Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το μετριότατο Vantage Point του 2008. Το συγκρότημα κρατά σταθερά την συνεπή στάση απέναντι στο κοινό, έχει πολύπλευρη δραστηριότητα και κοινωνικοπολιτική δράση αλλά φαίνεται να έχει χάσει κάτι από την έμπνευση του.
Όλα αυτά μας έκαναν επιφυλακτικούς στην προαναγγελία του νέου άλμπουμ. Ευτυχώς ο κ. Barman και η υπόλοιπη παρέα μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Το Keep You Close είναι η ποιο ώριμη δουλειά των dEUS και ασφαλώς ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.
Λιγότερο πειραματικό, ποιο μεστό, με τη μουσική και την ατμόσφαιρα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Χρησιμοποιούν κλασικές rock φόρμες  αλλά έχοντας δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ενορχήστρωση δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αισθαντική, άλλοτε groovy  και συνάμα σκοτεινή. Έναν ηχητικό κόσμο παρόμοιο με αυτόν που δημιουργεί ο Greg Dulli με τους Twilight Singers. Οπότε μόνο τυχαία δε θα χαρακτηρίζαμε την συμμετοχή του στα τραγούδια "Twice" και "Dark Sets In".
Με κάθε νέο άκουσμα του Keep You Close ανακαλύπτουμε νέες μικρές λεπτομέρειες που μας κάνουν να το εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο και να σκεφτούμε χαμογελώντας ότι η “μαγεία” είναι ακόμα εδώ.

Track List:
01. Keep You Close
5:16
02. The Final Blast
4:39
03. Dark Sets In
4:53
04. Twice (We Survive)
4:33
05. Ghost
4:36
06. Constant Now
3:48
07. The End Of Romance
4:38
08.
Second Nature 4:03
09. Easy 6:38




dEUS - Keep You Close (2011) by dEUSbe


No comments:

Post a Comment