18.10.13

Speaking Of Secrets | Οι Playground Theory μιλούν στο SSWL για την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά






Ο όρος “dream pop” μας ασκούσε πάντοτε μια ιδιαίτερη γοητεία, ίσως επειδή έχει συνδεθεί με τον κατάλογο της περίφημης 4AD αλλά και με άλλες αγαπημένες μπάντες όπως οι All About Eve ή οι πιο σύγχρονοι Beach House. Ατμοσφαιρικές μελωδίες και αιθέρια φωνητικά (γυναικεία κυρίως) δημιουργούν μια αίσθηση άλλοτε νωχελική και άλλοτε ταξιδιάρικη, σχεδόν ονειρική.
Αυτή η περιγραφή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρίσει τον ήχο των Playground Theory, μιας νέας μπάντας από την Αθήνα που μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά μέσω της Puzzlemusik. To cd έχει τίτλο Speaking Of Secrets και αποτελεί από μόνο του ένα καλά κρυμμένο μυστικό που περιμένει να το ανακαλύψουμε.
Περιλαμβάνει 11 τραγούδια που έχοντας σαν βάση το πιάνο και τα synths “χτίζουν” μια χαρακτηριστική “Playground Theory” ατμόσφαιρα, με σαφείς επιρροές αλλά και πολλές ιδιαιτερότητες που αντανακλούν την προσωπικότητα των μελών της μπάντας.

Μιλήσαμε με τη Μάρσια, το Δημήτρη και τον Βαγγέλη για το Speaking Of Secrets και τα παιδιά προσφέρθηκαν να μας αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Κάθε τραγούδι μια ξεχωριστή ιστορία, μια ακόμη ανάμνηση, πολλά διαφορετικά συναισθήματα.
Οι Playground Theory μιλούν για το “Speaking Of Secrets”.

1. Illusion
   Το εναρκτήριο κομμάτι του Speaking Of Secrets μέσα από ένα μείγμα “ονειρικών” και ηλεκτρονικών μελωδιών προσπαθεί να μας γυρίσει στην παιδική μας ηλικία τότε που όλα φαίνονταν ίσως να έχουν μεγαλύτερο νόημα. Θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε την μαγική πύλη για να ξεφύγουμε έστω για λίγο από την απαθή καθημερινότητα και να επιστρέψουμε εκεί ή τελικά αυτό είναι μια γλυκιά ψευδαίσθηση;
2. Toes Tense
    Ένα κομμάτι για την “άνευ όρων” παράδοση σε εφήμερες και μη καταστάσεις που μας δίνουν λίγη ευτυχία. Μήπως αυτό είναι που πάντα επιθυμούσαμε;
3. Waves
    Χαζεύοντας τα κύματα πολλά έρχονται στο μυαλό...όπως οι κύκλοι που κάνει η ζωή μας και όλα όσα έρχονται και φεύγουν σε αυτή. Μία συνειδητοποίηση ότι όλα είναι εφήμερα, όπως τα κύματα.
4. Accident
   Τα κομμάτια που δυσκολεύεται κανείς να ανασυγκροτήσει μετά από ένα ατύχημα (κυριολεκτικό ή  μεταφορικό). Το πιο “απογυμνωμένο” κομμάτι του δίσκου ταιριάζει μουσικά απόλυτα με τους στίχους του.
5. Desire
    Όπως λέει και ο τίτλος, πόθος. Δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά όταν μιλούν τα μάτια.  Ο ρυθμός του κομματιού είναι εξίσου παιχνιδιάρικος με τους στίχους και άλλοτε θυμίζει έναν τρελό χορό, άλλοτε αγχωμένους χτύπους στο στέρνο όταν ποθείς κάτι πολύ.
6. Stuff Dreams are made of
    Ζούμε από όνειρα και επιστρέφουμε σε αυτά.  Το Stuff dreams are made of είναι μία πρόσκληση μέσα από μελωδίες να χαθούμε σε μία ονειρική κατάσταση.  Τα πιανιστικά riffs, σε συνδυασμό με το τσέλο και το ρυθμό δίνουν μία ονειρική διάσταση, που μπορεί κανείς απλά να κλείσει τα μάτια και να χαθεί, έστω για 3 λεπτά.
7. Dance
    Μια βραδιά χορού πάντα μας έκανε χαρούμενους. Έτσι και το electropop feeling του κομματιού δεν θα στενοχωρήσει κανέναν. Ίσως μόνο να μας κάνει να μελαγχολήσουμε θυμούμενοι τα συναισθήματα μας όταν το ακούγαμε χθες βράδυ.
8. Story
    Loneliness breeds in large groups of people.  Η αίσθηση ότι πνίγεσαι από την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας.  Η σιωπή είναι εκκωφαντική όταν συμβαίνει αυτό.  Μία ιστορία αποξένωσης και αποχώρησης.
9. Sunshine
    Ίσως το πιο “δυνατό” και ψυχεδελικό κομμάτι του δίσκου, το πρώτο που ηχογραφήσαμε στο home studio του φίλου μας του Νέστορα. Πώς είναι άραγε όταν η “λιακάδα” μας εξαρτάται από άλλους και μάλιστα πλέον δεν είμαστε σε θέση (ίσως και να νομίζουμε ότι δεν θέλουμε) να κάνουμε κάτι για αυτό; Kαι όχι στο “sunshine” δεν υπάρχουν πολιτικά μηνύματα.
10. Flow
      Το μουντό πιάνο με τα περίεργα ακόρντα και το εσωτερικό ξέσπασμα στο refrain υποδηλώνουν μία κατάσταση απελπισίας.  Μία ατμόσφαιρα εγκλωβισμού αλλά ταυτόχρονα η προσπάθεια να βρεις τον εαυτό σου.  Ίσως από τα πιο σκοτεινά downtempo κομμάτια του δίσκου.
11. Sine (part II)
      Ορχηστρικό, δεύτερο μέρος (αν και γράφτηκε ξεχωριστά) μιας σύνθεσης ή οποία δεν μπορούσε να αποδοθεί ολόκληρη  την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σκοτεινό, ένα σύντομο μα εγκεφαλικό roller coaster στο σχήμα του ημίτονου και η επιστροφή σπίτι. Το τελευταίο μυστικό.





Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου κυκλοφορεί από την Puzzlemusik το ντεμπούτο CD των  Playground Theory με τίτλο Speaking of Secrets. Η μουσική των Playground Theory είναι βγαλμένη από όνειρα ή εφιάλτες, μυστικές σκέψεις και αγωνίες, καλά κρυμμένους φόβους και την αίσθηση του να επιπλέεις ελεύθερος, κάποιες φορές με το κεφάλι προς τα κάτω...
Το συγκρότημα αποτελείται από την Μάρσια Ισραηλίδη (φωνή, στίχοι, πιάνο, synths), τον Δημήτρη Νέγκα (synths, piano, στίχοι) και τον Βαγγέλη Κατσουλάκη (ντραμς).
Η Μάρσια και ο Δημήτρης μαζί με τον Βαγγέλη σχημάτισαν το συγκρότημα το 2009. Κομβικό σημείο στην πορεία των Playground Theory ήταν η συμμετοχή της Μάρσιας στο Εργαστήρι Σύνθεσης Τραγουδιού που επιμελείται και συντονίζει εδώ και λίγα χρόνια ο Χρήστος Αλεξόπουλος. Το συγκρότημα τράβηξε την προσοχή του Χρήστου σε βαθμό τέτοιο που για πρώτη φορά ενδιαφέρθηκε να αναλάβει την παραγωγή σε άλμπουμ άλλου καλλιτέχνη.
Το άλμπουμ  τελικά ηχογραφήθηκε τον χειμώνα και την άνοιξη του 2013 στα Artracks Studios, με συμπαραγωγούς τον Γιώργο Πρινιωτάκη και τον Αλέξη Μπόλπαση. Προηγήθηκε pre-production από τον Νέστορα Θεοφιλόπουλο και τους ίδιους τους Playground Theory.
Στο Speaking of Secrets συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί:
Νέστορας Θεοφιλόπουλος (κιθάρα και additional synths), Δημήτρης Κατσικάδης (μπάσο), Μίλτος Κρητικός (κιθάρα στο εισαγωγικό θέμα του “Toes Tense”), Βαρβάρα Τσότρα (τσέλο), Χρήστος Αλεξόπουλος (additional synths)
Cello arrangement: Χρήστος Αλεξόπουλος
Ενορχήστρωση: Playground Theory
Το άλμπουμ  ηχογραφήθηκε στα Artracks Studios.
Ηχοληψία: Αλέξης Μπόλπασης
Μίξη και mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης
Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος – Γιώργος Πρινιωτάκης – Αλέξης Μπόλπασης
Artwork και Playground Theory logo: it’s Braining
Artwork photos: Βαγγέλης Μπαγιάτης και Νίκος Κοντοσταβλάκης
Playground Theory photos: Λιλίκα Μ.  
                                                                                                                                                                                                       
Για επικοινωνία με το συγκρότημα: ccellardoor@gmail.com   και https://www.facebook.com/pages/Playground-Theory/121612344573144?fref=ts

Για επικοινωνία με την Puzzlemusik: www.puzzlemusik@gmail.com  και http://www.facebook.com/puzzlemusik.label   



No comments:

Post a Comment